Pollenallergiker? Här är 4 tips inför sommaren
Låt inte pollenallergin störa din sommar. Med dessa tips i bagaget kan du njuta av allt från skogspromenader och sommarhäng på landet – till soliga dagar utomlands.
Sommaren lockar med ljusa kvällar, bad och grillkvällar – men för omkring 20–30 % av Sveriges befolkning innebär säsongen också nysningar, röda ögon och en näsa som rinner. Pollenallergi är en av våra vanligaste allergier, och besvären kan påverka både energi och livskvalitet. Därför är det bra att vara rätt förberedd – här är 4 enkla tips som kan göra stor skillnad.
1. Håll koll på pollenprognosen – även på resan
Pollen finns inte bara på hemmaplan. Om du planerar att semestra i Sverige eller utomlands i sommar är det smart att kolla upp pollenläget för det område du ska till. I Sydeuropa kan gräspollen börja redan i april, medan gråbo ofta blommar senare på säsongen.
Via tjänster som klart.se kan du enkelt följa pollenprognosen och anpassa både aktiviteter och behandling. På dagar med extra höga pollenhalter kan det vara klokt att säkerställa att du tagit din medicin i tid – Kestine är den enda receptfria allergimedicinen som man vid behov kan dubbla dagsdosen för.
2. Packa väskan rätt – medicin först!
Om du vet att du brukar reagera på pollen, se till att ha med dig dina allergimediciner. Kestine (ebastin) är en receptfri antihistamin i tablettform som lindrar allergisymtom som rinnsnuva, nysningar och kliande ögon. Kestine är inte tröttande, vilket gör det enkelt att använda i vardagen. Effekten kommer inom 1 timme och håller i sig i upp till 24 timmar.
Vid svårare symtom kan du vid behov öka dosen Kestine till två tabletter à 10 mg per dag. Har du besvär från både ögon, näsa och luftrör kan det också vara aktuellt att kombinera tabletter med nässprej och ögondroppar för en mer heltäckande lindring.
3. Undvik nyklippta gräsmattor – och duscha efteråt
Att slå sig ner på en nyklippt gräsmatta kan verka härligt – men för en pollenallergiker är det oftast ingen bra idé. Gräspollen virvlar upp i luften i samband med gräsklippning och kan ge kraftiga besvär.
Tips: Undvik att klippa gräset själv om du är allergisk – och om du varit ute i pollenrika miljöer, ta gärna en dusch och byt kläder när du kommer in. Det minskar mängden pollen du får med dig inomhus.
4. Vädra klokt och sov bättre
Under varma sommardagar kan det kännas lockande att vädra – men öppna fönster släpper också in pollen. Vädra helst sent på kvällen eller under natten, när halterna är som lägst. Ett alternativ är att använda en fläkt eller luftrenare med filter, särskilt i sommarstugan eller andra varma utrymmen.
Sömn är dessutom viktig för återhämtningen – och forskning visar att god sömn också kan bidra till att kroppen hanterar allergiska besvär bättre.
Avslutande tips: Börja behandla i tid
Många allergiker upplever att symtomen blir mildare om behandlingen startar några dagar innan säsongen drar igång. Men det finns också en seglivad myt om att all allergimedicin gör en trött – vilket gör att vissa undviker att ta den i onödan.
I själva verket är trötthet ett vanligt symtom på allergi i sig. Moderna antihistamintabletter som Kestine påverkar inte vakenheten på samma sätt som äldre allergiläkemedel som användes förr. Genom att börja i tid och behandla regelbundet slipper du riskera att symtomen tar över – och kan njuta mer av sommaren.
Här hittar du mer information om Kestine
Om Kestine:
Kestine® (ebastin) 10 mg, filmdragerad tablett. Receptfritt läkemedel från 12 år. Vid tillfälliga allergiska besvär, orsakade bl.a. av pollen, pälsdjur, kvalster eller damm, samt känslighet för myggbett vid tillfällig vistelse i myggrika områden. Om symtomen kvarstår efter 14 dagar bör läkare kontaktas. Kontakta läkare före användning vid kraftigt nedsatt leverfunktion, graviditet eller amning. Läs bipacksedeln noga före användning. 2025, Almirall SA,www.almirall.com
Detta innehåll är ett samarbete med en annonsör