Annons

Inga fler överraskande skurar - nya regnkartor

På sommarhalvåret hamnar väderprognosens regnskurar nästan aldrig på exakt rätt plats. Med våra nya kartfunktion kan du agera hobbymeteorolog och undvika blöta överraskningar. Vi visar hur du blir bra på att tajma vädret. 

I din ortsprognos syns bara det väder som vädermodellen uppskattar ska beröra din plats, du får alltså ingen information om det förväntas regna en mil bort. Genom att använda vår nya kartfunktion kan du enkelt se hur regnet rör sig över hela ditt område inom en timme eller om ett par dagar.

Kommer det en regnskur till?

Det är ett bra tillfälle att leka hobbymeteorolog när skurar drar in. I väderappen syns bara vädret timme för timme, men med hjälp av att titta på hur regnet har rört sig det senaste timmarna med 15 minuters intervall kan du få en större förståelse. Det gör det möjligt att själv uppskatta hur vädret troligen utvecklas hos dig. I klippet nedan ser du hur nederbördskartorna fungerar.

Genom att scrolla fram och bak i tiden i kartfunktionen ser du hur regnet rör sig de kommande timmarna, men även hur väderprognosen tror att det kommer att utvecklas. Ibland skiljer sig ens egna uppfattning från prognosen och man kan då räkna med att det finns flera troliga scenarion för regnets framfart.

Kommer det regna om tre dagar?

Om och hur mycket regn som faller på en plats är ofta osäkert, speciellt om det väntas skurar, medan om ett lågtryck med tillhörande fronter passerar överensstämmer väderprognoserna oftast bättre med verkligheten. I klippet nedan kan du se hur skurar ser ut i kartfunktionen, det dyker ofta upp fläckvis och är som flest på eftermiddagen, för att sedan bli färre igen under kvällen. En front med regn är istället ett stort sammanhängde område med regn.

Nästa gång du tittar på regnkartan, kan du komma ihåg att det är osäkert om det kommer att komma regn ifall det är skurar men mycket troligt att det kommer att regna om en front passerar. 

Kartfunktionerna bör användas som komplement till din ortsprognos för att ge störst möjliga värde till väderprognosen för din plats.

Här hittar du regnkartan

Publicerad 22 jun 2021