Juniprognosen - Blir det svalare till midsommar?


FOTO: Jo sorgenfri

Prognos uppdaterad 8 juni

Den meteorologiska sommaren har nått nästan nått hela landet, och högsommarvärme är att se fram emot även under den kommande veckan. Kommer den att stanna och hur ser utsikterna ut inför sommarens stora höjdpunkt, midsommar?

14 - 20 juni: Högsommarvärme ett par dagar

Det varma sommarvädret håller i sig även nästa vecka när högtryck framförallt dominerar över Centraleuropa och Baltikum, vilket gör så att högsommarvärmen stannar kvar över södra Sverige. Likt föregående vecka får man i söder räkna med att skurar och även att en del åskskurar bildas någon eller ett par dagar, men desto fler dagar med växlande molnighet och uppemot 25 grader.

De norra delarna av landet kan få ta del av värmen mot slutet av veckan men inledningsvis väntas flera regnområden att passera. Mest regn väntas i fjällvärlden. Temperaturerna i norr väntas ligga runt 15-20 grader, något lägre i fjällen.

21-27 juni: Typiskt midsommarväder

Under midsommarveckan väntas varannandagsväder när lågtrycken avlöser varandra. De flesta dagar kommer troligen bjuda på regn eller skurar, men det finns utrymme för en del sol däremellan. I nuläget ser det ut att bli störst solchanser i Östersjölandskapen om högtryck från Baltikum når in över Sverige och ger lite stabilare väderförhållanden. Även allra längst i norr är solchanserna goda, även om det väntas lite lägre temperaturer där. Temperaturmässigt kommer det troligen vara 15-20 grader i söder och 10-15 grader i norr. 


28 juni - 4 juli: Jetströmmen delar upp Sveriges väder

I månadsskiftet juni till juli väntas klassiskt sommarväder med högsommarvärme i delar av Sverige. Högtrycken över framförallt Centraleuropa och Baltikum kan återigen bidra till ett par dagar med högsommarvärme i de södra delarna av Sverige. Det gäller framförallt Östersjölandskapen. Jetströmmen väntas dock dela Sverige i två och ge ostadigt väder i norr, vilket troligen bidrar till temperaturer på 15-20 grader.Säkerheten i prognosen är lägre på längre sikt

Om du hade hoppats på en varmare, svalare eller blötare prognos kan vi meddela att prognoser två till fyra veckor framåt är osäkra och kan ändras. Därför följer vi på Klart upp denna månadsöversikt med uppdateringar varje vecka.

 

Publicerad 8 jun 2021