Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Februarivädret – tidig vår eller lång vinter?

foto: Mikael sjöstrand

Väder

Flera kalla dagar väntas i hela landet i februari, och vintern fortsätter vara mycket olik fjolårets då det var extremt milt och blött. I år väntas det istället under februari bli kallt och falla mindre nederbörd än normalt.

Precis som i januari kommer högtryck över Island, Grönland och Sverige bidra till att kall luft blåser ner över Sverige, men i söder blir det ännu mer påtagligt i februari.

I norr kommer det fortsatt att vara riktigt kallt, som under andra halvan av januari, med många dagar med 10–25 minusgrader. Högtryck som cirkulerar i norr gör inte bara att det blir kallt utan även att många dagar bjuder på klart väder, framförallt i fjällen. Troligen kommer det inte bli några snöoväder likt de som var i januari, men ett par snöområden kan passera.

I söder fortsätter det också att vara kallt med frusna isar och snö på de allra flesta håll. Generellt blir det 0–10 minusgrader och en del snöfall och eventuellt fler soltimmar i väster än i öster. Vädret i söder kommer till skillnad mot det i norr vara präglat av att ett par lågtryck letar sig in både från väster och öster. I Östersjölandskpen och i Gävlebukten kommer det många dagar vara snöbyar i form av s.k snökanoner som letar sig in vid kustbanden.

Så uppstår snökanoner

Därför tror vi det kommer vara fortsatt kallt i februari

Till följd av den plötsliga uppvärmningen av luften i stratosfären ovanför Arktis som skedde under början av januari finns kall polär luft tillgänglig för att kunna nå ner över Sverige och Europa.

Varm luft över Arktis kan ge köldknäpp över Sverige

Dessutom har jetströmmen över i Europa förskjutits långt söderut vilket gör det mycket svårare för mild luft från Atlanten eller södra Europa att nå upp över Sverige. Kalluftsutbrotten kommer därför istället vara desto fler, tack vare högtryckens och lågtryckens placering.

Optimala förutsättningar för en kall februari

Högtryck nordväst om Sverige och lågtryck öster om Sverige samtidigt är ett recept för att det ska kunna bli riktigt kallt, då vindarna främst blir nordliga och ostliga. Högtrycken och lågtrycken kommer styra vädret om vartannat. Det blir då mer sol, mindre nederbörd och lite kallare när högtrycken styr men det motsatta när lågtrycken tar över. 

Publicerad 29 jan 2021