Annons

Extremt milt och nederbördsrikt i veckan

mikael sjöstrand

 

 

Det blir mycket milt väder och stora nederbördsmängder när ett väderomslag sätter igång under onsdagen. På sina håll kan det eventuellt handla om januarirekord för högsta temperatur i sydost och i delar av fjällen väntas extrema nederbördsmängder.

Höga temperaturer och blåsigt i hela landet

Onsdag och torsdag väntas det bli plusgrader från Malmö till Haparanda, med någon enstaka plusgrad längst i norr och 8-10 plusgrader där det blir mildast i söder. I fjällen kommer det dock vara minusgrader till stor del, men allmänt blir det på onsdag och torsdag 5-10 grader mildare än normalt. Längs Smålandskusten väntas toppnoteringar på omkring 10 grader dessa dagar, då måttliga till friska västvindar bidrar till så kallad Föhn-effekt samtidigt som luften är mycket mild.

Extremt stora nederbördsmängder i fjällen

Kraftiga snöbyar väntas ge från ett par decimeter till drygt en meter snö i södra Lapplandsfjällen, Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen från onsdag fram till och med lördag. Under onsdagen kan det dock i lägre terräng handla om stora regnmängder istället för snö. 

Se till att vara förebered om du kommer vistas i fjällen

Kallare luft tar över i fjällen från torsdag och framåt och då väntas det snöa ymnigt, vilket resulterar i stora snömängder. I samband med snöfallen kommer det att blåsa kraftigt vilket kan göra det besvärligt eller till och med farligt att vistas ute på grund av dålig sikt och svårigheter att förflytta sig.

Det största snömängder på drygt en meter snö väntas i de västra delarna av Jämtland i närheten av den norska gränsen, och hur mycket snö som sedan lägger sig beror på fluff-faktorn som påverkas både av vind och temperatur. Riskerna för laviner kommer att öka drastiskt i samband med och efter dessa snöfall.

Publicerad 10 jan 2022