Annons

Annons- Tibber

Ett enda knep hjälper: Så kan du spara på elen

Rörlig, fast eller mitt emellan? Att välja rätt elavtal har aldrig varit så hett bland konsumenter. Men vilket ska man egentligen välja och är det så stora skillnader bolagen emellan? Med ett timprisavtal har du chans att påverka ditt elpris och din elräkning.

Intresset för el och elavtal har fullkomligt exploderat – med all rätt. Nu väljer allt fler att teckna timbaserat elavtal till hemmet. Men hur funkar det egentligen och är det något för alla? Elbolaget Tibber hjälper dig i elbruset genom att svara på sex vanliga frågor om timpriser.

Vad är ett timprisavtal?

Med ett timprisavtal betalar du vad elen faktiskt kostar när du använder den, och kan därför utnyttja elprisets svängningar till din fördel genom att använda el när priset är som lägst. Hos Tibber köper du dessutom elen till självkostnadspris vilket betyder att du betalar det pris som det kostar att köpa in elen.

Är det lönsamt med timprisavtal?

I dagsläget märks stora variationer i elpriset över dygnets 24 timmar. Från en dag till en annan kan spotpriset för el på marknaden skilja sig enormt. Tidigare har vi inte sett samma skillnader och de ekonomiska incitamenten för timprisavtal har därför inte varit lika stora. När tiderna nu är annorlunda kan du som har timprisavtal slå månadens genomsnittliga elpris för ditt områdes “profil” (vilket är det pris du får med ett traditionellt rörligt elavtal) med god marginal om du anpassar din elanvändning efter när elpriset står som lägst. Att ha timprisavtal blir då en mycket lönsam affär för dig.

Fyra fördelar med ett timprisavtal hos Tibber!

Kan jag ha timprisavtal?

Ja, alla kan ha timprisavtal. Sedan 2012 är det till och med lagstadgat att du som elkund ska kunna ha timprisavtal med timmätning. Vissa nätbolag och elbolag verkar säga annat – men så är alltså inte fallet.

Säger de också att du inte kan byta tillbaka till ett fastprisavtal eller ett traditionellt rörligt elavtal om du skaffar timprisavtal? Det är bluff och båg. Det går hur bra som helst att återgå till vilket annat elavtal du vill om du märker att timpris inte passar dig.

Jag vill testa timpris. Hur gör jag?

Teckna ett avtal med Tibber genom att följa stegen i Tibber-appen. Tibber hör då av sig till ditt nätbolag och ber dem ändra till timmätning, du behöver inte göra det själv. Från det att nätbolaget får meddelandet om att du ska ha timmätning har de tre månader på sig att installera en mätare som kan ha timmätning om du inte har en i dag.

Varför har Tibber endast timprisavtal?

Tibber vill hjälpa sina kunder att bli smartare med sin elanvändning och på så sätt minska sina elkostnader. Eftersom alla Tibbers kunder har timprisavtal kan de utnyttja elprisets svängningar och anpassa sin förbrukning till de timmar när elen är som billigast. Genom att samla sin elanvändning till de billigare timmarna sparar Tibbers kunder inte bara pengar utan hjälper samtidigt till med den viktiga uppgiften att avlasta elnätet. För dyrast är elen när belastningen på elnätet är som störst, det vill säga när många vill använda el. Ett timprisavtal är därför ett bra val både för plånboken och planeten.

Tibber tjänar inte ett öre på din förbrukning. Varför?

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 9 dec 2022