Dags för Vasaloppet!

VAsaloppet Foto: Vasaloppet/Ulf Palm

Fritid

Längdskidåkning är populärare än någonsin och på söndag går Vasaloppet av stapeln, i en något annorlunda form än vad vi är vana vid sen tidigare.  Hundratals elitidrottare ska ta den nio mil långa turen genom Dalarna. Vi dyker ner i loppets historia och tar en titt på vädret inför söndagen.

Snabbt och enkelt att förflytta sig över fälten gjorde att längdskidan blev ett populärt färdmedel. Historien om längdskidornas historia sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden, den äldsta längdskidan hittar vi i Sverige och man tror den är ungefär 5200 år gammal. Skidan har fått namnet Kalvträsk för att den hittades i byn i Skellefteå med samma namn. Längdskidåkning har varit en sport sedan mitten av 1800-talet och år 1910 hade man det första mästerskapet i Sverige.

Tio år senare går första Vasaloppet av stapeln. Idag världens största lopp sett till hur många som deltar. En hyllning till Gustav Vasas tur genom Dalarna när han försökte fly från Kristian II soldater. Väl framme i Mora håller han sitt berömda tal och det blir början på ett uppror som leder till att han tar över tronen från Kristian II och Sveriges union med Danmark till slut upplöses.

Loppet har under sina dryga 100 -års historia endast ställs in tre gånger. Men även i år, kommer loppet att se något annorlunda ut. Endast elitidrottare som kommer att stå vid starten på söndag som tv-sänds. Motionärer har haft februari och fram till på söndag för att själva genomföra loppet. För att kunna genomföra det så säker som möjligt är även turen något annorlunda i år. 

Vädret då inför söndagens skidtävling?

– Minusgrader och sol men rejält blåsigt under årets Vasalopp, och det kommer mer eller mindre vara medvind. På morgonen är det kallt, klart och närmare 5-6 minus i Sälen. Hård vindbyar gör att det känns som närmare 10-12 minusgrader. Fram på dagen soligt och temperaturen stiger till 1-3 minusgrader men det fortsätter blåsa 15-20 m/s i vindbyarna. Det kommer alltså vara rejält blåsigt men förhoppnings kan det ge medvind då vindarna blir nordliga till nordvästliga, meddelar Mikael Sjöstrand Meteorolog på Klart.

Klara färdiga gå! 

Läs mer om Vasaloppet här:

Varmaste & kallaste Vasaloppen genom tiderna.

Så påverkar vädret Vasaloppet!

Publicerad 5 mar 2021