Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Svampsäsongen är här!


Fritid

Många förknippar svampen med hösten, och det stämmer för många sorter plockas just under årstiden.  Men, man kan faktiskt göra bra kantarellfynd redan i mitten på sommaren. Hur påverkar vädret svampskörden? Vi reder ut. 

Väder, temperatur och svampskörd hänger ihop. Visste du att efter regn kommer svamp? De trivs inte i för torrt väder och torka kan i värsta fall förstöra svampskörden. Allra bäst trivs de under svalare somrar med temperaturer på ungefär 15-18 grader. Samtidigt behöver de växlande väder - en blandning av sol och regn helt enkelt. En varm sommar som följs av en period med rikliga regnmängder kan också bidra till att svamparna frodas. Ungefär två veckor efter ett ordentligt regn är det perfekt att ge sig ut på svampjakt.

De flesta svampar plockas under hösten, mellan augusti-oktober. Skogens guld kantareller är dock ett undantag som börjar sin säsong redan i juni och juli.

När är den bästa tiden att plocka svamp?

Om vintrarna är milda kan många svampar plockas året om.

Juni och juli: Kantareller vid rätt förhållande. 

Augusti och september:  Högsäsongen för flertalet svampar. Stensopp, smörsopp, fårticka, trattkantareller och kantareller. 

Vilket väder är det bäst att plocka svamp i?

Solljus medför att svamparna syns sämre och det är därför att rekommendera att ge sig ut och plocka svamp när det är mulet. 

Var växer svamparna?

Gammal blandskog med insprängda torr- och fuktstråk är en gynnsam miljö för svampar.

De växer också gärna nära upptrampade stigar, där djur och människor gått. Man kan därför hitta dem nära tätorter och en hel del näst intill stugknuten, men där är det förstås också många som plockar dem. Vill man ha riktigt mycket svamp i korgen får man söka sig längs stigar längre inåt i skogen. 

Vilka svampar kan man plocka?

Det bästa är att att vara påläst, men även de mest erfarna svampplockare har ibland svårt att särskilja de giftiga svamparna från de ätbara. Är man nybörjare gör man bäst i att hålla sig till de sorterna man känner till.

Svampsorter man känner igen:

  • Kantarell
  • Trattkantarell
  • Karljohan svamp

Publicerad 7 jul 2023