Annons – Vy

Därför ska du ta nattåget till Norrland 

Norrsken över Kiruna kyrka. 

 

Allt fler svenskar tycks bli medvetna om att man inte behöver resa utomlands för att sätta guldkant på semestern. Att många väljer Norrland är inte så konstigt. Här finns ett lugn som är svårt att finna någon annanstans i Sverige. Utöver fantastisk och varierande natur bjuder de norra delarna på aktiviteter, god mat, kulturupplevelser, häpnadsväckande boenden och midnattssol.

Ett smidigt, och rofyllt, sätt att ta sig till Norrland är att ta Vy Nattåget Norrland. När du väljer att färdas med tåg gör du också miljön en tjänst.

”Alltid något nytt att upptäcka”

Pascal Johansson arbetar som lokförare på Vy Nattåget Norrland. Han har kört sträckan Stockholm – Narvik under tio års tid nu och han beskriver utsikten från tågfönstret som otrolig.

– När du reser med tåget får du se allt från djup skog till höga berg. Det finns alltid
något nytt att upptäcka, trots att jag kört sträckan så länge nu. Man tröttnar
aldrig. Chansen att du får syn på ren är ganska stor när du reser med tåg, säger
Pascal Johansson.

 

Här bokar du din tågresa till Norrland

 

Pascal Johansson arbetar som lokförare på Vys nattåg.

 

Du som reser med Vy kan välja mellan olika typer av kupéer i olika prisklasser. Så kliv
ombord, luta dig tillbaka och njut av något gott från bistron. Vad sägs om charkuterier, renskav, fjällfil med hjortronsylt och öl från det lokala bryggeriet Bottenviken i Luleå?

 

 

Vys linjekarta

 

Tips på saker att göra i respektive ort – ett urval

 

Boden
Boden bjuder på ett rikt kultur- och naturliv. Besök en skogssamisk familj, följ med på en spännande militär tidsresa till Rödberget, bo i en trädkoja på Treehotel eller utforska djurlivet i skog och vatten.

Gällivare
Precis som många andra orter i Norrland bjuder Gällivare på vacker natur och aktiviteter året om. Gå en guidad tur i Sarek nationalpark som är ett av Europas mest orörda områden. Här färdas du över forsande jokkar och vidsträckta fjällängar, genom karga steniga dalar och bland vide och fjällbjörkar i Rapadalen.
På vintern kan du gå en kurs i längdskidåkning, åka på snöskotersafari eller unna dig spa på Solberget, omgivet av gammelskog.

Kiruna
I Kiruna, som är Sveriges nordligaste kommun, möts du av storslagen fjällvärld och
spännande arkitektur. Kiruna ligger ovan polcirkeln och här är midnattssolen synlig under 47 dagar. Njut av smakupplevelser på klassiska Camp Ripan, bada och basta i Aurora Spa och stig ned under jord i av världens största järnmalmsgruvor – visningsgruvan LKAB:s Visitor Centre. Till ett av världens mest ikoniska resmål, Icehotel i Jukkasjärvi, är det enkelt att ta sig till från tågstationen Kiruna. Det spektakulära hotellet, som är gjort av is och snö, byggs upp på nytt i november och smälter tillbaka i Torne älv framåt våren. Icehotel 365 gör det möjligt att besöka Icehotel året om.

Abisko
Till natursköna Abisko vallfärdar tusentals människor varje år för att ta del av vacker natur, aktiviteter och midnattssol.

Oavsett om du reser hit på sommaren eller vintern kliver du av tåget i Abisko och rätt in i en av landets vackraste nationalparker. Kombinera vandring med god mat och bekvämt boende i fjällstuga eller vandrarhem på STF Abisko.

Foto: Pär Johansson

Nästa upplevelse är bara en dröm bort – här hittar du ännu mer härlig Norrlandsinspiration

Vilda vatten, charmig landsbygd och lagom stadspuls – läs mer om allt du kan göra i Norrland hos Swedish Lappland

Läs mer om våra åtgärder med anledning av Covid -19

För bästa komfort kan man boka en egen sov- eller liggvagnskupé för sig själv och sitt sällskap.

Det här kan du göra själv för en tryggare resa

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 15 mar 2021