Checklistan: Har du allt du behöver när olyckan är framme?
Under mulna och mörkare dagar håller vi oss gärna inomhus, även på sommaren. Men vad händer om du råkar ut för en olycka som gör att du inte kan ta dig ut? Har du allt du behöver i ditt eget husapotek?
Att ha ett välfyllt husapotek är alltid en hälsomässigt bra grund att stå på. När vi nu möter den årstid då vi rör oss utomhus i större grad är det mycket plåster, kompresser, sårtvätt och fästingborttagare som kommer till användning. Rekommendationen är också att alltid ha läkemedel och produkter så att det räcker för en hel månad. Men vad mer behöver du ha för att ha ett välfyllt husapotek? Kronans apotek har satt ihop en egen checklista för att bocka av allt du behöver.
- Värktabletter
- Allergimedicin
- Febernedsättande läkemedel
- Febertermometer
- Plåster, kompresser, övriga förband
- Alsollösning/sprit
- Sårtvätt
- Suturtejp till små sår/skärsår
- Pincett
- Blodstillande vadd
- Nässpray/näsdroppar
- Läkemedel mot diarré/förstoppning
- Elektrolytlösning
- Multivitaminer
- Våtservetter
- Handsprit
- Ögondroppar/ögontvätt
- Nagelsax
Fyll på efter säsong så du alltid är förberedd om olyckan är framme. Tänk också på att barn kan behöva anpassade produkter vad gäller värk och liknande.
Se hela det stora utbudet hos Kronans apotek. Klicka här!
Lägg om ditt sår – på rätt sätt
Ibland är små olyckor framme med småsår, skrubbad hud och annat som måste tas omhand. Det viktigaste när du gör dig illa är att du rengör och skyddar såret från bakterier, så att kroppens naturliga reparationsprocess får pågå i lugn och ro.
Plåstra om skrubbsår och skavsår:
För skrubbsår eller skavsår är det bäst att låta såret lufttorka. Vid skavsår ska du undvika att peta hål på blåsorna då de bildas för att skydda huden. Tvätta rent och avlasta sedan med skavsårsplåster.
Plåstra om skärsår:
För ett skärsår bör du dra ihop sårkanterna och sätta ett plåster som drar ihop hudkanterna. Om skärsåret är större än ett par centimeter så är det bäst att söka hjälp av vårdpersonal.
Håll koll:
Om huden runt såret blir ilsket röd och gör mer ont än innan kan såret ha blivit infekterat. Tvätta då såret 2-3 gånger per dag. Efter tvätten, låt såret lufttorka och täck det sedan med ett rent förband. Om det inte blivit mindre rött och ömt efter några dagar behöver du söka hjälp hos vården.
Tänk på:
Pilla inte bort sårskorpan. Att pilla bort sårskorpan stör läkeprocessen eftersom nybildad vävnad följer med. Dessutom kan cellerna vid sårets kanter inte sluta till såret utan den.
Stick inte hål på brännblåsor. Om du sticker hål på brännblåsor bjuder du in bakterierna. Låt kroppen ta hand om läkningen själv.
Det kliar när det läker Ja, faktiskt! Sår som läker kliar lite, särskilt om de är ytliga.
Säkra att du har allt du behöver för ditt eget husapotek. Klicka här!
Detta innehåll är ett samarbete med en annonsör