Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Väderåret 2023 - Fler kalla än varma månader

VÄDER

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Det finns flera väderhändelser som säkert gjort avtryck hos många under 2023 - inte minst ovädret "Hans" som drog in över Sverige i början av augusti, men även den kalla avslutningen på året som bidrog till att snösäsongen startade tidigt.

 

TEMPERATUR - fler kalla månader

Det kanske starkaste minnet många har från väderåret 2023 är temperaturen. Det var faktiskt fler kalla månader än varma när vi jämför med referensperioden 1991-2020. Trots det blev det i sammantaget något varmare än normalt eller normalvarmt i stora delar av landet.

Medeltemperaturens avvikelse från referensperioden 1991-2020.

Vi minns även de kyliga sista månaderna med en tidig meteorologisk vinter i så gott som hela landet. Under perioden oktober till december var det låga temperaturer för årstiden som dominerade. Värt att nämna är köldrekordet  med 15,4 minusgrader som sattes i Visby på Gotland den 31 november och slog det tidigare rekordet från 1884 med hela 3,4 grader.

Många dansade svettiga runt midsommarstången

Även om många dansade sig svettiga runt midsommarstången var det ändå avsaknaden av riktig sommarvärme under semestertiderna i juli och augusti som präglade sommaren.

VARMAST: Årets högsta temperatur var 31,1 grader i Östmark-Åsarna i Värmland den 15 juni samt i Övertorneå och Haparanda i Norrbotten den 8 augusti.

KALLAST: Årets lägsta temperatur var -38,2 grader i Naimakka i Lappland den 7 januari. 

 

NEDERBÖRD - Den som bara älskar solsken har aldrig dansat i regnet

2023 var verkligen ett år för regnälskare, särskilt i södra Sverige. Vi upplevde flera nederbördsrekord - Lund, Norrköping och Västerås var några av platserna där det var rekordblött. Januari, mars, juli och augusti stack ut som de mest regniga månaderna, medan maj och juni bjöd på några av de torraste perioderna under året.

Semesterfirare fick emellertid ta del av flera regnväder och kraftiga skurar som gav stora regnmängder på kort tid. Vilket i och för sig gjorde att bevattningen skötte sig själv i trädgården.

Värt att nämna är ovädret Hans som mellan den 6 och 11 augusti gav stora regnmängder, översvämningar och röda varningar för höga flöden.

BLÖTAST: Årets blötaste plats var Ullared i Halland med 1607,5 mm.

TORRAST: Årets torraste plats var Abisko i Lappland med 210,3 mm. 

 

VIND - Oväder och blåsig semester

Vi hade några händelser med starka vindar under året, inklusive stormen Otto i februari och stormen Babet i oktober. Den sistnämnda orsakade omfattande trädfällning i Västerbotten och södra Lappland.

Vid kuststationerna var stormstyrka sällsynt, men det förekom perioder av kraftiga vindar under året. Även semesterfirare fick dras med en hel del blåst kopplat till regnväder och kraftiga åskskurar.

BLÅSIGAST blev det den 19 december då Stekenjokk, Lappland noterade den högsta medelvinden på 40,2 m/s.

BLÅSIGAST utom fjällen blev det den 8 oktober i Söderarm samt den 21 oktober i Hanö i samband med stormen Babet med en medelvind på 25,6 m/s. 

 

SOLSKEN - Mer än det Normala

Trots en relativt molnig juli och augusti, fick vi njuta av mer sol än normalt under 2023. Särskilt i april, maj och juni sken solen generöst och bidrog till ett år med en hel del solskenstid. Senare blev det ovanligt solfattigt både i november och december, framför allt i söder. Under den perioden stod faktiskt fjällstationerna ohotat i toppen av solligan.

SOLIGAST blev Hoburg på Gotland som registrerade 2311 timmar. 

 

SUMMERING

2023 var verkligen ett år av kontraster när det gäller vädret. Rekordregn i södra Sverige, varma perioder, kyliga stunder och tidig snö i norr hade vi en hel del att uppleva. Jag ser fram emot vad 2024 har att erbjuda när det gäller väder, och hoppas på ett spännande år framför oss! Hoppas att detta ger er en bra överblick över väderåret 2023, och att ni är redo för vad som komma skall under 2024. Ha ett underbart väderår!

Publicerad 9 jan 2024