8 näringsrika mellanmål att ha med i skidbacken

 

Fritid

Vintertider är skidtider! Men vad ska egentligen barnen äta för att fylla på med energi mellan åken? Nutritionisten Josefine Jonasson ger dig åtta mellanmål som är både goda och praktiska att ha med sig i skidbacken.

Man brukar ju säga att sjön skapar hunger. Sannolikt är det precis samma sak med skidbacken. När vi, och barnen, ägnar en dag åt skidåkande går det förstås åt en hel del energi vilket i längden gör oss trötta. Så vad ska vi egentligen ha med oss för att fylla på energidepåerna? Något som är enkelt att packa ned i ryggsäcken förstås.

– Vad och hur mycket man bör äta beror förstås på olika faktorer men åker man mycket skidor behöver man helt klart fylla på med energi. Med risk för att låta alltför "lagom" behöver man faktiskt lite av allt. Protein och fett ger bra och långvarig mättnad, kolhydrater ger energi och ork samtidigt som framförallt de grövre och mer fiberrika kolhydraterna bidrar till ett jämnt blodsocker och mättnad, säger Josefine Jonasson, nutritionist på Viktklubb.

8 praktiska mellanmål att ha med sig i skidbacken
 

  1. Varma soppor i termos. Gör soppan själv eller köp färdiga. I termos håller sig soppan varm en bra stund.
  2. Äggmacka med kaffe/te/hemgjord varm choklad. En lite matigare macka som kan utökas med fler och ätas som lunch, kanske tillsammans med soppan.
  3. Mackor på grovt bröd med kalkon, skinka och/eller ost och grönsaker.
  4. Frukt. Dela dem gärna i bitar och lägg i påse eller burk. Att skala frukt mitt i skidbacken är bara jobbigt och risken är att frukten får hänga med hem igen.
  5. Smoothies av frukt och grönsaker som är lätta att ha med i en termos eller flaska.
  6. Hemgjord varm choklad så att du själv kan styra mängden socker och kakao. Även färdigköpt kan gå bra men tänk på att dessa innehåller väldigt mycket socker. Hemgjord är i en klass för sig, även smakmässigt.
  7. Energibollar gjorda av torkad frukt och nötter, de är lätta att göra, förvara och äta.
  8. Hemgjorda piroger, baka dem gärna med rågmjöl och fyll med det du gillar bäst. Köttfärs/svamp/ost och skinka, grönsaker - det är bara fantasin som sätter gränser.

 

Håll koll på skidvädret

Innan det är dags att ge sig av med barnen kan det vara bra att känna till hur vädret ska bli. Kommer solen att skina? Hur ser snödjupet i backen ut? Hur många nedfarter och liftar är öppna?

Med vårt skidväder får du enkelt reda på vilka väderförhållanden som råder på den skidort du ska resa till. Både i appen och på webben kan du söka bland drygt 1000 skidorter världen över.

– Vi har all info som du behöver när du ska åka skidor, så som snödjup, både i backen och utanför, vädret på toppen av berget och nere i dalen, info om liftar, längdspår, lavinfara och såklart en pistkarta. Och bäst av allt; du kan se hur andra recenserat backarna och även recensera själv, säger Sandra Engström, produktchef på Klart.

Publicerad 3 feb 2020